Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 6. 2009

Cestování se psy

Většina z nás cestuje se psem autem, které je pro převoz zvířete nejvhodnější. Základem při přepravě je naplánování pravidelných přestávek. Psa máme nejlépe v samostatném prostoru (přepravní schránce nebo za sedadly v zavazadlovém prostoru, který je oddělen od sedadel speciální mříží), používáme klimatizaci nebo pouštíme do auta okénkem vzduch (opatrně na průvan). Pravidelné zastávky a napojení zvířete je nezbytné min.po 3hodinách jízdy. V létě jsou lepší podmínky pro cestování lidí i zvířat v noci, kdy je o něco chladnější počasí. V uzavřeném autě neponechávejte žádné zvíře samotné. Obtížně odhadnete teplotu prostředí, ve kterém zvíře necháváte. Zvíře se může velmi rychle přehřát a zkolabovat. Teplota zde může dosáhnout až 60 stupňů Celsia.

Psi se nadměrného tepla zbavují zrychleným dýcháním s otevřenou dutinou ústní. Systém termoregulace pocením, jak je tomu u člověka, nepřichází v úvahu. Během letních horkých měsíců, které nás čekají, hrozí nebezpečí přehřátí v jakémkoli dopravním prostředku. Z tohoto důvodu varujeme také před používáním plnokožených, látkových nebo i jiných košů, které pejskovi znemožní dostatečně otevřít tlamu a vypláznout jazyk. Takto správně zabezpečenému zvířeti z pohledu např. prostředku hromadné dopravy není umožněno fyziologické ochlazování organismu a jeho kolaps je otázkou délky přepravy a teploty prostředí. Koše by měly být takové, aby zvíře zabezpečily, ale aby byly otevřené proudění vzduchu.

Přehřáté zvíře má zrychlený dech, puls, zvýšenou teplotu, nechce přijímat krmivo nebo může vykazovat až maniakální chování. Postupně dochází k dehydrataci, poruše metabolismu a následně smrti v důsledku kolapsu oběhového systému.

První pomocí je zvíře okamžitě přenést do chladného místa s prouděním vzduchu, opatrně zchladit studenou vodou a dát mu napít. Chladivé obklady se přikládají na hlavu a končetiny. Forma sáčků s ledem není vhodná. V daném místě se zúží cévy a dochází k opačnému efektu – zvíře se ohřívá. Při výrazných klinických příznacích navštivte co nejrychleji veterinárního lékaře.

Před ani během jízdy psa nekrmte, pokud pes nesnáší jízdu autem a zvrací, je namístě zvážit, zda je nutné takového „spolujezdce“ brát s sebou nebo se zásobte po poradě se svým veterinářem léky proti nevolnosti psů.

MVDr. Jolana Kaplanová a kol.