Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 6. 2009

Otrava čokoládou aneb proč nedávat psovi čokoládu

Mnoho lidí miluje čokoládu, ale málokdo z nich tuší, jaké látky jsou v této delikatese obsaženy. Mnoho lidí také miluje své psy a tak se jim snaží všemožně přilepšovat, což většinou nebývá ku prospěchu psa, ruku na srdce, kolik denně potkáte „šťastných“ obézních psů, kteří se sotva valí. Jsou ale pamlsky, které neohrožují zvíře jen nepřímo obezitou, ale mohou způsobit samy o sobě vážné zdravotní potíže a mnohdy i smrt zvířete. Odměňujete svého miláčka čokoládou? Doufám, že po přečtení tohoto článku přestanete hazardovat s jeho zdravím a životem.

Čokoláda obsahuje látky, které jsou ve vyšších dávkách pro psa toxické. Jedná se o alkaloidy – metylxantiny, zejména theobromin a kofein. Jsou to látky působící na srdeční činnost a na centrální nervový systém a rychle se vstřebávají z trávicího traktu.

Theobromin i kofein se vyskytují v kakaových bobech, semenech koly a čajovníkových lístcích. Obě tyto látky mají mutagenní účinek, to znamená, že mění genetickou informaci, obsaženou v buňkách. Mají negativní vliv na rozmnožování, při pokusech na myších a krysách snižovaly tvorby spermií a vysoké dávky u březích samic způsobovaly pokles porodní hmotnosti mláďat a jejich menší životaschopnost.

Stále ještě není mezi chovateli dostatečně známo, jak nebezpečné je podávání čokolády psům. Je i dost případů, kdy zvíře zkonzumuje větší množství čokolády v nestřeženém okamžiku, zejména je to problém u štěňat. Také malé dítě může čokoládu psovi nabídnout.

Pokud pes sní dostatečně velké množství, dochází u něj k projevům otravy: v první fázi je pes žíznivý, má průjem a zrychlenou srdeční činnost, tyto příznaky se zesilují, pes je hyperaktivní, hodně močí, zrychleně dýchá a modrají mu sliznice. Dále nastupují poruchy koordinace pohybů, třes, zvýšení tělesné teploty a křeče – to už jsou projevy velmi těžké otravy. Zvíře může bez pomoci veterináře uhynout v komatu na srdeční a dechovou zástavu. Méně často se otrava projevuje zpomalením srdeční činnosti. Kromě toho může pozření čokolády, díky vysokému obsahu tuků, vyvolat akutní zánět slinivky břišní.

První známky otravy se projevují do 6-12 hodin po pozření. Nejnebezpečnější je kakaový prášek, pak čokoláda na vaření, hořká a mléčná čokoláda. Nejnižší obsah metylxantinů je v čokoládě bílé. Čokoláda na vaření je asi 10x jedovatější než čokoláda mléčná. V testech toxicity byly stanoveny smrtelné dávky pro psa. Pokud výsledky těchto testů vztáhneme na psa o váze 5 kg, pak pro celou polovinu pětikilových psů, kteří sní asi 100g hořké čokolády (=1 tabulka), je tato dávka smrtelná. U čokolády na vaření stačí při stejné váze psa asi 40g, u mléčné je to asi 250g. Mírné příznaky se mohou objevit už po pozření asi 50g mléčné, 20g hořké a 7g čokolády na vaření. (Uvedená množství jsou pouze orientační, každý pes je jiný, některému stačí mnohem méně, jiný je zase odolnější).

Jak postupovat, když zjistím, že můj pes snědl čokoládu? Není nač čekat, zejména pokud se jedná o větší množství. Čím dřív se s tím začne něco dělat, tím větší je šance, že se podaří Vašeho miláčka zachránit. Pokud to zjistíte nejpozději do 4 hodin po tom, co ji pes snědl, je účinné vyprázdnění žaludku. I když existují způsoby, jak přimět psa ke zvracení různými „domácími“ způsoby, je lépe nechat to na veterináři, protože má k touto účelu účinné preparáty a jen on může posoudit, zda je možné u toho kterého zvířete zvracení vyvolávat, v době, kdy již nastoupily účinky jedu je totiž zvracení nejen neúčinné, ale i velmi nebezpečné (hrozí vdechnutí zvratků). Pokud uplynulo více než 4 hodiny od pozření, je třeba psa neprodleně dopravit k veterináři, který zahájí stabilizaci pacienta, což ve vážnějších případech vyžaduje několikadenní hospitalizaci a nepřetržité sledování (záleží na stavu pacienta).

Na závěr bych ráda podotkla, že smyslem tohoto článku je upozornit na potenciální nebezpečí, ne vyděsit chovatele tak, aby s každým olíznutým drobečkem čokolády běželi k veterináři (i když myslím, že je lepší 4x běžet zbytečně, než si to pak vyčítat).

Hana Banďouchová