Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Nácvik čistoty štěněte

Velmi častým problémem, který "kazí" jinak harmonický vztah člověka a psa je nečistota psa v bytě. Čistotě lze naučit každého psa, ne vždy je problém schovaný za špatným nácvikem čistotnosti, ... Někteří psi vykonávají svojí potřebu doma schválně a mají k tomu mnoho důvodů, na které majitel nemusí ani přijít.

Při nácviku štěněte na čistotu musíte být důslední ale trpěliví, berte pejska co nejčastěji ven, zpravidla vykoná štěně potřebu hned poté, co se probudí, proto, když vidíte, že se štěně protahuje po líbezném spánku, chopte se ho a uhánějte s ním ven :) Pokaždé, když venku vykoná potřebu, hodně chvalte, odměňujte, hrajte divadlo, pokud potřebu vykoná doma, pokárejte ho slovně, či jemně vytřepte za kuži na krku, ale nemáčejte mu v tom čumák, ani ho za to nebijte, pes se to teprve učí a malé štěně neovládá svěrače tak, jako dospělý pes, Vy jako malé miminko jste to také neměli zrovna vychytané :)

Není to věc, kterou se pes běžně naučí do týdne, ale chce to čas, hlavně je nutné psa hodně často věnčit a chválit za správně chování, nikdy psa netrestejte pokud přijdete domů a najdete tam loužičku, trest může přijít pouze, když je pes při vykonávání potřeby doma přistižen, mnoho lidí si myslí, že když přijde domů, psa dotáhne k loužičce a potrestá ho, že ví co udělal, ale neví, pouze reaguje nenuceně na Vaše podrážděné chování, pokud budete psa trestat po příchodu a objevení loužičky, spojí si Váš příchod s trestem a bude se klepat strachy, když uslyší klíče v zámku.

Neočekávejte, že pes se to naučí ihned, dejte mu čas, záleží to také na Vás, zda ho to budete dobře učit :)

Učení čistoty dospělého psa, nebo odrostlé štěně

Vzali jste si psa z útulku, či jste si koupili staršího psa a zjistili, že není naučen čistotě? I to se dá napravit a kupodivu to bývá menší problém, než u štěněte s tím rozdílem, že štěnátko dělá menší loužičky... :)

Tady máte jistotu, že své svěrače pes již ovládá, postupujte stejně, jako u nácviku štěněte. Dospělý pes se to zpravidla naučít velmi rychle :) Pokud Vás pes ale pouští moč stále, ale čistotu v bytě pochopil, nechte ho vyšetřit od veterináře, zda je zdraví po fyzické stránce, také nastydnutí psa někdy vede k tomu, že pes nevydrží moč držet dlouho a doma se najde loužička.

Jiné důvody proč pes vykonává potřebu doma

Někdy pes velmi dobře chápe, co se po něm chce a nečistota v bytě má podnět jinde, může tím vyhledávát Vaší pozornost, protože loužička ve Vaší posteli mu zaručí, že se Vaše pozornost obrátí na něj a i když ví, že bude kárán, podstoupí to, protože bude, středem zájmu. Pes strádá, smutní, nemá dostatek pohybu, žárlí na Vašeho partnera, děti, či jiné zvíře, přestěhovali jste se do nového bytu, změnili jste práci a pes je více sám doma, nebo se nemůže přizpůsobit novému režimu či pod.

Promyslete změny, které nastali v životě psa a problém jistě odhalíte, i toto se dá řešit, ale nejdříve musíte přijít na problém, který ho k tomuto jednání vede, například často pomůže více aktivity psa a pozornosti z Vaší strany, pes si musí připadat co platný ve Vašem životě a mít dostatek aktivity, práce a zábavy, ...

Jak psa za nečistotu rozhodně netrestat

  • Máčení čumáku do loužiček - trošku nechutné ne? Navíc tím nic nezískáte a pes se začně vyhýbat kontaktu s Vámi, protože se bude obávat toho, do čeho ho namočíte příště.
  • Sypání pepře do míst, kde pes vykonal potřebu - jen mu tím zničíte čich a zrak
  • Trest po příchodu domů a po objevení nečistot - psa netrestejte pokud přijdete domů a najdete tam loužičku, trest může přijít pouze, když je pes při vykonávání potřeby doma přistižen, mnoho lidí si myslí, že když přijde domů, psa dotáhne k loužičce a potrestá ho, že ví co udělal, ale neví, pouze reaguje nenuceně na Vaše podrážděné chování, pokud budete psa trestat po příchodu a objevení loužičky, spojí si Váš příchod s trestem a bude se klepat strachy, když uslyší klíče v zámku.
  • Tresty typu - zkroucené noviny, plácání psa rukou, hysterické záchvaty -trestejte psa pro něj přirozeným způsobem, pes není člověk, nechápe naše tresty, ale svoje. Stále myslí jako šelma a vždy bude, hysterickým záchvatem jen dokážete svojí nejistotu, správný vůdce smečky neřve jak na lesy, ale jeho tresty přicházejí překvapivě potichu a rychle.

při správném postupu si každý pes zvykne vykonávat potřebu venku :)