Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 11. 2009

I Váš pes má zuby

V přetechnizovaném světě člověk neustále hledá spojení s přírodou a tímto pojítkem se pro něj mnohdy stává zvíře, které s ním žije v domácnosti. Stanou-li se z nás majitelé psa přebíráme zodpovědnost za jeho zdravotní stav. Jen ten kdo nemá rád psy se s nimi asi nikdy nebude mazlit. Ale ouha, při přetahování se se psem o hračku ucítíme zápach linoucí se z jeho tlamy. A toto je první známkou zjištění, že jeho chrup není naprosto v pořádku. Je to také okamžik, kdy si uvědomíte, že Vy si každé ráno čistíte zuby a on nikoliv. A zamyslíte-li se nad tímto faktem hlouběji, zjistíte, že zanedbáváním péče o jeho chrup, zanedbáváte důležitý faktor ovlivňující jeho celkový zdravotní stav. Tohoto faktu si všimli také vědci zabývající se péčí o psy a začali více bádat na tomto poli. A také v poslední době se objevila celá řada nových poznatků týkajících se péče o chrup vašich domácích mazlíčků. Velice promptně na to reagovala celá řada výrobců a začali na trh dodávat přípravky a pomůcky pro správnou péči o chrup psů. Každý veterinární lékař vám potvrdí, že zánět dásní je jedním z nejrozšířenějších problému, s kterým se u psů setkává dnes a denně ve své ordinaci. Problémy s dásněmi a zuby začnou ve chvíli, kdy necháte vytvořit na zubech vašeho psa mazlavý povlak nebo-li plak a zubní kámen. V zubním plaku se potom shromažďují baktérie, které snadno infikují okolní dáseň a kořeny zubu. Výsledkem je potom různý stupeň zánětu dásní a vypadávání zubů. A představte si, jak vás někdy boleli zuby. Nemyslíte, že pes na tom bude asi stejně?

Kromě tohoto negativního působení na dutinu ústní, může mít takový zánět v dutině ústní podstatný vliv na celý organismus psa. V okolí dásní a zubů se nachází velké množství cév, do kterých mohou bakterie proniknou. V těle psa jsou potom roznášeny a nejnovější studie prokázali, že takto vzniklé infekce mohou být příčinou některých onemocnění srdce, jater a ledvin.

Při posuzování zdravotního stavu dásní rozeznáváme 4 stupně zánětu.

  1. Mírný zánět dásní
    Okraje dásně přilehající k zubu jsou zanícené a oteklé. Zuby jsou pokryté povlakem.
  2. Střední zánět dásní
    Celá dáseň je zanícená a oteklá. Tlama bolí a začneme zaznamenávat zápach.
  3. Těžký zánět dásní
    Třešňově červená a krvácející přilehlá dáseň. Dásně začínají být poničené infekcí a zubním kamenem. Bolavá tlama ovlivňuje přijímání potravy a chování zvířete. Trvale zapáchající dech
  4. Zánět okostice (vazivová blána kryjící kost)
    Chronická bakteriální infekce ničí dásně, zuby a okostici. Bakterie se šíří krevním oběhem po celém těle a mohou poškodit ledviny, játra a srdce.

Stejně jako u lidí o mnohá onemocnění dutiny ústní jsou způsobená špatnou hygienou. A právě příznaky takto špatně prováděné ústní hygieny, by nás měli donutit zamyslet se nad tím, jak tomuto stavu zabránit a předcházet mu. Jaké znaky špatné ústní hygieny tedy u psa můžeme pozorovat:

  • trvalý zápach z tlamy
  • zvýšená citlivost tlamy a jejího okolí
  • škrábání se packou v okolí tlamy
  • snížený příjem potravy , nebo problémy při jejím příjmu a se žvýkáním
  • plak či zubní kámen (krémově hnědý, tvrdý materiál) na zubech
  • krvácivé dásně, či odhalující se krčky zubů uvolněné nebo vypadlé zuby

Pokud zjistíte, některý z těchto příznaku, měli byste něco začít dělat pro zvýšení hygieny dutiny ústní vašeho psa. Péči o zdraví chrupu a dutiny ústní můžeme rozdělit na profesionální tj. prováděnou veterinárním lékařem a každodenní péčí prováděnou doma. Vrátíme-li se zpět k výše uvedenému rozdělení jednotlivých stupňů zánětu a jejich souvislosti s léčbou, můžeme říci, že první stupeň zánětu můžeme zvládnout péčí doma. Stupeň druhý a třetí si již vyžaduje odborné ošetření a to pokud možno co nejrychlejší, poněvadž je zde veliké riziko přechodu do chronického stavu, který se velmi těžko zvládá a může vyústit v zánět okostice.

Předtím než začnete provádět péči o chrup vašeho psa doma je dobré poradit se s veterinárním lékařem a objednat vašeho psa na zubní prohlídku. Nepomůže totiž vašemu psovi, pokud budete čistit chrup na kterém je vytvořena vrstva zubního kamene. V mnoha případech, a to vám potvrdí veterinární lékař, je potřeba odstranit zubní kámen nejen ze zubu, ale i pod úrovní dásně. Navíc i vy pravidelně navštěvuje odborníka - stomatologa. Toto veterinární ošetření se potom stává základem pro následnou péči o chrup vašeho psa doma. Veterinární lékař vám potom také doporučí jakou péči o chrup byste měli provádět doma, v závislosti na stavu chrupu vašeho psa.

Základní péči o chrup psa doma můžeme provádět dvěma způsoby. Jednak je to čištění zubů a druhou možností je podávání psovi žvýkacích plátků nebo tablet.

Čištění zubů je považováno za nejefektivnější způsob odstraňování přítomného plaku. Co k takovému čištění potřebujeme? Je to kartáček a zubní pasta. Měli by se používat kartáčky i pasty určené pro zvířata. Kartáček by měl být měkký a tvarovaný pro pohodlné používání v tlamě a na zubech vašeho psa. Kromě klasických kartáčků podobných lidským, jsou na trhu i kartáčky, které se navlékají na prst. Pasty pro psy mají lákavé příchutě a nemusí se vyplachovat. U svého veterináře nebo v chovatelských potřebách žádejte pasty enzymatické, které nejenže působí mechanicky na vzniklý plak a zbytky potravy, ale jejich speciální složky také zabraňují dalšímu množení bakterií v tlamě psa. Nejedná se o žádné cizorodé látky, ale jsou to enzymy, které stejným mechanismem jako sliny zabraňují množení bakterií v dutině ústní. Pokud s péčí o chrup vašeho psa začínáte a nechcete do základního vybavení investovat velký peníz, jsou na trhu sady, které obsahující jen kartáček a testovací vzorek pasty. V každém případě se vyhněte používání past určených pro lidi, ty totiž obsahují složky, které by neměly být polykány, jelikož dráždí žaludek.

Čištění zubů Vašeho zvířete je jednoduché a nezabere Vám příliš času. Ještě než začnete, určete si vhodný čas, kdy budete oba v klidu. Prvních několik dní jednoduše držte své zvíře, jako když si normálně hrajete a jemně masírujte vnější strany jeho tlamy - zhruba 1 až 2 minuty. Vždy, když skončíte nezapomeňte miláčka odměnit zvýšenou pozorností a spoustou chvály. V dalších dnech, když si již zvíře na tuto novou aktivitu zvykne, naneste si na prst trochu pasty a nechte jej tuto ochutnat. Pro zvířata je chuť pasty lákavá a brzy se pro ně tato novinka stane požitkem. Dalším krokem je použití kartáčku. Umístněte menší množství pasty na kartáček, nadzdvihněte horní pysk zvířete a přiložte kartáček na jeden z horních zubů. Pomalými krouživými pohyby tento zub jemně čistěte včetně okolní dásně. Každý den postupně zvyšujte počet čištěných zubů. Postupujte pomalu a nepokračujte, pokud se zvíře nebude cítit pohodlně. Dopracujte se k průměru 30-ti sekundového čištění na každé straně a pamatujte: po každém čištění nezapomeňte na odměnu a pochvalu. Je důležité být trpělivý, postupovat pomalu a jemně a nezapomínat na pochvalu a odměnu.

Alternativní cestou čištění chrupu je podávání speciálních žvýkacích plátků či tabletek. Tento způsob péče o chrup si ponechte na dny, kdy nebudete mít čas zuby vašemu psovi čistit. Opět jsou na trhu žvýkací plátky z hovězí kůže, které čistí chrup vašeho psa mechanicky a i enzymaticky, poněvadž obsahují již zmíněný enzymatický systém.
Pokud jste tento článek dočetli až sem, víte jak se správně starat o chrup Vašeho psa. Přeji Vám mnoho krásných chvil s Vašim psem, bez odpuzujícího zápachu z tlamy.

MVDr. Renata Kvapilová