Jdi na obsah Jdi na menu
 


29. 6. 2009

Psincový kašel u psů (Laryngotracheitida, Tracheobronchytida, Parainfluenza)

Na podzim přichází do veterinárních ordinací velké množství psů trpících zánětem horních cest dýchacích. Ve většině případů se jedná o tzv. infekční laryngotracheitidu či parainfluenzu, což je onemocnění lidově zvané psincový kašel. Toto onemocnění bývá primárně způsobováno několika druhy virů, přičemž klinické příznaky výrazně zhoršuje následná bakteriální infekce.

Jedná se o onemocnění, které je vysoce infekční. Jak název napovídá, nejvíce se onemocnění šíří v místech hromadného výskytu psů, tj. na cvičištích, výstavách, ale i na sídlištích a ve městech, kde si psi společně hrají. V určitých ročních obdobích, nejčastěji na podzim, může mít charakter epidemie. Psi se nakazí vzájemným kontaktem, infekční agens vniká do organismu inhalační cestou (vdechnutím). Jakékoliv oslabení psa (prochladnutí, průvan, extrémní zátěž,..) může usnadnit propuknutí infekce. Inkubační doba je přibližně jeden týden. Mezi typické příznaky patří záchvatovitý úporný kašel připomínající někdy až dávení. Občas dochází k vykašlávání bílé pěny, příp. majitel pozoruje u psa rýmu. Psi bývají unavenější, ale teplota většinou nebývá zvýšená a psi normálně přijímají krmivo. V některých případech může dojít ke komplikacím v podobě horečky a postižení dolních cest dýchacích ve formě zápalu plic. Z tohoto důvodu je vhodné i při lehkém průběhu navštívit veterinárního lékaře, neboť odpovídající včasná terapie zabrání rozvoji těžší formy onemocnění. Pokud je lehčí forma onemocnění provázena suchým dráždivým kašlem, lze zvířeti ulevit podáváním dětského jitrocelového sirupu, popř. bromhexinu, který by však měl být předepsán lékařem. Delší nebo závažnější průběh chřipky je nutné doplnit i antibiotickou terapií. V žádném případě psům a kočkám nepodáváme bez předchozí konzultace s veterinářem lidské léky proti chřipce. Např. obyčejný aspirin může vyvolávat krvácení do trávícího traktu. Fyzický klid by měl majitel psovi zajistit minimálně po dobu dvou týdnů. U nemocného pejska omezíme procházky na nutné vyvenčení a nevystavujeme jej nadměrné fyzické námaze.

V současné době jsou na trhu k dispozici vakciny proti nejčastějším původcům infekční laryngotracheitidy, které pokud zcela nezabrání propuknutí infekce, alespoň výrazně zmírní případné klinické příznaky a zkrátí dobu nutnou k úplné rekonvalescenci. Vakcinace se musí provádět u zdravých psů a je možné ji absolvovat současně s aplikací vakcíny proti ostatním infekčním onemocněním.

S ohledem na úzké soužití psů s lidmi lze očekávat i vzájemný přenos některých mikroorganismů. Byl prokázán přenos viru z člověka na domácí zvířata. K přenosu chřipky ze psů a koček na člověka s největší pravděpodobností ale nedochází.

Pro zvýšení obranyschopnosti organismu je v tomto období užitečné podávání multivitaminových přípravků určených pro psy. U venku chovaných psů je potřebné zabránit průniku průvanu do boudy.

MVDr. Jolana Kaplanová a kol.