Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Další péče

Italský chrtík není náročný na péči o srst. Pokud se venku při mokrém počasí ušpiní, stačí očistit mokrým hadrem, případně osprchovat zespodu mírně teplou vodou, pak vysušit a uložit v teple. Pokud je dobře a kvalitně krmen, jeho srst se leskne, nepotřebuje často koupat (naši Isabellku koupu v šamponu cca 2x ročně nebo když se vyválí v něčem hodně odporném). Čas od času můžeme přetřít srst flanelovým hadříkem nebo jelenicí, anebo i vlhkým hadříkem, aby byla zbavena prachu.

ObrazekPokud psík běhá po měkkém povrchu, zejména trávě, můžou mu přerůstat drápky. Je dobré od štěněcího věku drápky pravidelně zastřihovat, nejlépe specielními kleštičkami na drápy, které seženete ve specializovaném obchodě s chovatelskými potřebami. Pokud s Vaším pejskem plánujete dostihy nebo coursing, je nutné, abyste dbali na pravidelné zastřihování drápků a udržovali je krátké, protože přerostlý drápek může způsobit mnohé problémy (např. zlomený prst apod.).

ObrazekPravidelnou péči ještě potřebují uši. Některým pejskům se tvoří více mazu, který by se měl s citem vatovými tampóny odstraňovat. Požádejte veterináře, aby vám správný způsob čištění ucha předvedl, případně doporučil kapky, které ušní maz uvolňují a čištění napomáhají

Ucho italského chrtíka je malé, jemné, dozadu sklopené, tzv. růžičkového tvaru, ve střehu nesené „do střechy“ - tedy lomeně do stran. Někteří italáčci mají tvrdší, stojaté ucho. Masážemi a správným vylepením lze tuto vadu zmírnit, většinou je však dána geneticky a oušku prostě bude cvičit i v dospělosti. Ke ztvrdlým chrupavkám v uších se lze i dopracovat, pokud podáváme příliš vysoké dávky vápníku (ve většině kvalitních krmiv je obsažen v dostatečném množství, proto většinou není nutné jej podávat dodatečně).

Chrtíci jsou velmi zvědaví a vynalézaví. Proto si musíte dávat velký pozor, co necháváte v jejich dosahu. Necháváte-li samotné štěně nebo mladého psa (raději však buďte takto opatrní vždy, bez ohledu na věk), zkontrolujte, zda na sebe nemůže něco svrhnout - vázu ze stolu, květináč, těžkou knihu nebo nedejbože žehličku. Také nenechávejte v dosahu psíka jakékoli léky nebo tuby s léčivými mastmi, krémy nebo lepidlem. Pozor i třeba na odložené kabelky, v nichž se můžou nacházet nějaké pilulky nebo kosmetické přípravky. Když se pejsek sám nudí, mohou i dobré návyky jít stranou a italáček vám spořádá misku oříšků, sušenek nebo jiných dobrot, které necháte třeba na stole. Nezapomeňte, že chrtík je moc šikovný a dostane se dost vysoko, takže nebezpečné věci dávejte z jeho dosahu raději hodně nahoru nebo do jiné místnosti.

Zdravotní příznaky

Pokud zpozorujete u psa některý z těchto příznaků, nechte jej co nejdříve vyšetřit veterinárním lékařem, protože mohou předznamenávat nějaké vážnější onemocnění

Příznaky
Možné příčiny
Ztráta chuti k jídlu, změny v ústní dutině
Absces, zánět dásní, poranění tlamy
Výskyt cyst, bulek, tukových nádorů
Nádory nezhoubné i zhoubné
Špatný zrak, oční změny
Zákaly čočky, ztráta zraku
Lupy, lysá místa v srsti
Hormonální potíže, špatná funkce štítné žlázy
Obezita
Pokud váha vzroste o 20% nad normál, je potřebné zahájit léčbu
Neudržení moči a stolici
Cukrovka, jaterní nebo ledvinové onemocnění
Nadměrná žíznivost
Onemocnění ledvin nebo cukrovka
Kašel, nadměrná spavost
Onemocnění srdce
Ztížená pohyblivost
Onemocnění kloubů, artritida, spondylóza páteře

Hárání

V nejrůznějších kynologických příručkách je obvykle uváděno, že fenky poprvé hárají v 6 – 8 měsících. Fenky italského chrtíka začínají hárat mnohem později, nebývá neobvyklé, že až v jednom roce nebo i 14 měsících. Nebuďte proto netrpěliví, ještě si s háráním užijete starostí dost :)

Intervaly mezi háráním jsou také velmi individuální. Některé fenky si udržují 6-ti měsíční cyklus, ale není opět vzácností, že jejich cyklus je spíše kratší – pět i jen čtyři měsíce. Hárání trvá zhruba 3 týdny. Průběh říje najdete popsán v každé kvalitní kynologické příručce. Optimální den ke krytí je 10. - 13. (opět je to však velmi individuální).

Obrazek

Po celou dobu hárání je potřeba zvýšené opatrnosti, fenku raději vodíme na vodítku, nenecháváme ji v žádném případě volnou bez dozoru, pokud máme doma i psa, důsledně je oddělujeme. Psíci jsou velmi vynalézaví a pud je ovládá natolik, že si dokáží najít sebemenší skulinku a proniknout k opačnému pohlaví… A někdy i nakrytí 17. den může vést k zabřeznutí

V této době je fenka méně poslušná, častěji močí, někdy prostě zapomene na své dobré návyky, nebo spíše ji nutkání k vyčůrání přemůže. Musíte s tím počítat a snažit se fenku častěji venčit.

Věk

Italský chrtík je poměrně dlouhověké plemeno. Při dobré péči se dožívá 13 – 15 let, někdy i déle. S přibývajícím věkem psi ztrácejí zuby, hodně italáčků trpí paradentózou a někdy již od 6 let jim začnou vypadávat zuby (viz péče o zuby). Od 7 až 9 let můžete pozorovat šedý zákal (zřítelnice psa je na světle jasně modrá nebo nazelenalá), psík přesto nemusí mít výrazné problémy s orientací, zvláště ve známém prostředí, protože mu zrak nahradí čich a hmat. Dalším znakem stáří je šedivění. I to je však velmi individuální. Někteří psi začínají šedivět již ve věku dvou let, jiní v pěti, šesti letech vypadají jako mladíci. Při dobré péči se projevy stáří objeví až po dvanáctém roce věku. I starý pejsek potřebuje hodně lásky a pochopení, měli byste mu dopřát dostatek klidu a odpočinku, nepřetěžovat ho, omezit náročnost procházek, ale zároveň ho nezbavovat možnosti pohybu a kontaktu s lidmi a ostatními psy, pokud ho neobtěžují. Ve vlhkém a studeném počasí vycházky zkraťte a dávejte pozor, aby pejsek neprochladl a nenastydl. Je dobré udělat starému psovi jednou ročně preventivní prohlídku u veterináře spojenou s krevními testy, které mohou odhalit některé potíže.

Příznaky stárnutí:

  • srst na obličeji psa a na tlapkách začíná šedivět
  • pes je méně aktivní, při chůzi a běhu začíná být pomalejší, cvičení jej začíná unavovat
  • pes přijímá menší množství stravy
  • jak pes ztrácí zrak a sluch, může ignorovat vaše volání a jiné signály
  • pes častěji a déle spí