Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Než si pořídíte chrtíka

39488_118210688231783_100001285584318_117791_2911939_n.jpgKaždému velkému rozhodnutí by mělo předcházet určité plánování a proto než si přivedete domů nového společníka, je nutné zvážit několik věcí. Dost často se setkávám s tím, že si noví majitelé pořizují chrtíka podle vzhledu, barvy apod. a neberou v úvahu povahové vlastnosti tohoto úžasného plemene. Chrtíci jsou velmi temperamentní, potřebují pohyb a hodně pozornosti a času a na to je při výběru plemene potřeba brát zřetel (více podrobností naleznete ve článku o povaze chrtíka). Doporučovala bych navštívit nějakou výstavu nebo některého z chovatelů a pejsky si pořádně prohlédnout a seznámit se s plemenem.

Pokud jste se rozhodli, že zrovna italský chrtík je pro vás to pravé ořechové, můžete vybírat barvy, ale je dobré si zjistit i něco o předcíh štěňátka a o chovatelské stanici, odkud si štěňátko chcete pořídit.

Pejska nebo fenečku?

U jiných plemen bývá pravidlem, že psi jsou dominantnější než fenky a povahově problematičtjší, ale řekla bych, že u italských chrtíků je tomu právě naopak. Pejsci bývají podstatně jemnější, přítulnější a méně náladoví a "podšití" než fenky a proto si myslím, že jsou velmi vhodní pro majitele, kteří s tímto plemenem ještě nemají zkušenosti. Na druhou stranu fenečky jsou většinou čistotnější, ale samozřejmě pokud pejska dobře vychováte, nemusíte se ani bát, že vám doma bude zvedat nožičku.

dsc_1693.jpg

Jestliže už máte doma jednu fenečku a uvažujete o dalším italáčkovi, je dobré pořídit si k ní další fenečku. Pejsci bývají v době hárání velmi vynalézaví a dokáží se protáhnout i tou nejmenší skulinkou! Další problém by mohlo způsobit očůrávání, které se objevuje v době hárání i u dobře vychovaného pejska.

Nedoporučovala bych přivézt si domů hned sourozence, pejsky pořizujte pokud možno s odstupem, ulehčí vám to výchovu a ušetří nervy. Kromě toho štěňátko se od staršího vychovaného pejska bude učit téměř samo.

Štěně nebo dospělého psa?

35993_107728365946682_100001285584318_57582_7450947_n.jpgRozhodně bych doporučovala, pokud již nemáte s chrtíky zkušenosti, vzít si štěňátko. Snáze si zvykne a naučíte si ho přesně těm návykům, které jsou pro vás žádoucí. Dospělý chrtík si v novém prostředí mnohem hůř zvyká. Nové prostředí je pro něj mnohem stresovější než pro štěně, nemá páníčky, na které byl doposud zvyklý a to vše se může projevit ničitelskými sklony nebo nečistotností. Také nikdy nevíte, čím si již pejsek prošel...

V jakém věku si štěňě brát?

35185_107728189280033_100001285584318_57561_7503604_n.jpgAčkoliv je dle chovatelského řádu možné odebrat štěně od matky již v 7-mém týdnu, myslím, že je to u tohoto plemene příliš brzy. Štěně ještě není správně socializované, přestává dokrmovat mlékem od matky a přechod do nového domova by pro něj mohla být příliš velká změna!

Ideální je odběr od 8-mého do 12-tého týdne, záleží i na vzdálenosti, kterou bude muset psí miminko překonat, aby dorazilo do nového domova, jeho vyspělosti atd. V této době si štěňátko nejsnáze zvykne na nové prostředí, rodinku a chod domácnosti. Také si rychle zvykne na jiné zvířecí členy domácnosti a bude mít lepší představu, jak se k nim chovat, vydrží déle samo, bude samostatnější, obratnější a čistotnější.

Vývojová stádia růstu psa

  • 0 až 2. týden - štěňata se rodí slepá, hluchá a nemají ani čich. V tomto období má štěně silně vyvinutý sací reflex a většinu dne spí a saje mléko od matky. Také se dokáže přesunout na krátkou vzdálenost lezením, ale ještě neumí chodit ani se postavit. Oči se štěňátku otevírají kolem 12 dne, ale zpočátku je jejich zrak ještě slabý.
  • 2. až 3. týden - štěně začíná chodit a je schopno samo močit a vyprazdňovat se. V předchozím období u tohoto musela asistovat fenka, která je k tomu stimulovala olizováním pohlavního orgánu a konečníku. Kolem 20 dne věku štěněte začíná fungovat sluch a čich. Je prokázáno, že v tuto dobu je vhodné se štěňaty lehce manipulovat, občas je vzít do ruky, štěně je v tomto případě vystavováno lehkému stresu a pro pozdější dobu je lépe vybaveno ke zvládnutí jiných stresových situací.
  • 3. až 12. týden - v této době by měla nastat postupná socializace štěněte, což znamená častější kontakt s člověkem, která je důležitá pro jeho pozdější život v nové lidské smečce.
  • Okolo 4 týdne stáří štěněte se čich, zrak a sluch stává vyvinutějším. Štěně začíná reagovat na silnější zvukové podněty, matka v tomto období začíná štěňata usměrňovat vrčením. V tomto období již štěňata vykonávají svou potřebu mimo pelech. Jsou již také schopna začít přijímat tuhou potravu. Štěňata si začínají spolu hrát.
  • Okolo 5 týdne po narození již při svých hrách na sebe cení zuby, honí se spolu a začínají nosit v tlamě předměty. Mějme na paměti, že v této době je nutný častý kontakt chovatele a štěňat, aby proběhla řádná socializace, tolik důležitá pro jejich další život mezi lidmi.
  • 8. až 10. týden - v tomto období štěně obvykle odchází od matky a sourozenců do nového domova. V novém domově musí štěně okamžitě pochopit, kdo je v rodině pánem, musí se naučit rozlišovat hierarchii rodiny.
  • 3. až 6. měsíc - toto období je ideální k postupnému výcviku psa a také k vyčlenění jeho postavení v nové rodině. V tomto období je štěně dobře tvárné a za úplatu (pamlsek) je schopno vykonávat to, co po něm požadujeme. Nezapomeňme také na slovní pochvalu s patřičnou intonací v hlase. Intonace našeho hlasu je pro komunikaci se psem velmi důležitá. Štěně se brzy naučí, podle našeho hlasu rozpoznat, co je špatně a co je dobře.
  • 6. až 12. měsíc - toto je jistě pro vás, a hlavně nezkušené majitele, nejobtížněji zvládnutelné období soužití s vašim psem. Pokud jste v předcházejícím období ve výchově nic nezanedbávali, podaří se vám zvládnout toto období zvládnout s menšími obtížemi. V tuto dobu určitě poznáte, kde jste kladli na výchovu menší důraz. Váš pes totiž určitě provede nejeden pokus o to, aby povýšil své postavení v hierarchii vaší smečky (rodiny). Při těchto jeho pokusech musíte být velmi důslední, váš kamarád musí pochopit, že jeho snahy jsou zbytečné. Nic však netrvá věčně a toto období skončí, než se nadějete. Neřešte to tím, že se svého nového kamaráda zřeknete díky jeho dospívání a zbavíte se ho.
  • od 1 roku - v tomto období se pes již zklidní, tělesně je již dospělý, jeho charakterové vlastnosti jsou již plně vyvinuty, ale je nutné je stále upevňovat, neboť úplně se stabilizují až kolem 3. roku věku.

Potřeby

26540420_1688672374518932_291532217_o.jpg

Ještě před tím, než si přinesete svého nového kamaráda domů, je třeba se na to připravit a pořídit základní chovatelské potřeby.

  • pelíšek - více informací níže
  • misky na krmení a na vodu - miska na vodu by měla být větší, aby měl psík dostatek vody i když jste zrovna v práci, ideální jsou různé plastové zásobníky na vodu, které jsou běžně k dostání v chovatelských potřebách. Na krmení stačí menší mistička, nám se velmi osvědčily misky pro kokry, které jsou vyšší.
  • krmení - je dobré pořídit stejné krmení, na které je štěňátko zvyklé od chovatele nebo postupně přejít na jiné (do krmení budete postupně přidávat nové granulky, až přejdete na nové krmení. Tento postup by měl trvat cca týden, dle snášenlivosti pejska). Více v kapitole o krmení. Dále doporučuji nákup různých sušených pamlsků (králičí uši, sušené hrtany kroužky atd.), rozhodně jsou kvalitnější a chutnější než pamlsky z bůvolí kůže.
  • obojek - široký obojek je pro chrtíka a jeho citlivý krček nezbytností! Pro chrtíky s velmi jemnou srstí je dobré koupit obojek podšitý jehněntinou nebo saténem, který neodírá srst a nesvědí. Chrtí obojky je možné sehnat ve specializovaných obchodech, na výstavách nebo na internetu (např. DG Doggear, Anubiswear, Oboječky, Vipetky atd.)
  • vodítko - pro štěňátko kupujte klasické vodítko, iseálně pokud na něm vydrží celý život. Pokud myslíte, že potřebujete z nějakého důvodu "flexi" vodítko, kupujte ho až štěňátko trošku povyroste (přibližně po roce), abyste mu zbytečnými otřesy z navíjení nepoškodili pátř a nenaučili ho zbytečně tahat. Rozhodně vždy dodržujte váhové rozmezí na flexi vodítko, váš pes nebude vážit 50 kg!
  • hračky - pro každé štěňátko je hračka nezbytností a obzvlášť pro chrtíky! Nejenže hra rozvíjí štěněcí schopnosti, ale navíc psíka zabaví a nebude si hledat zábavu třeba vykousáním díry do vašeho nového křesla.
  • obleček - pokud si chrtíka přivádíte domů v zimě, je nutné počítat s tím, že je toto plemeno nutné za chladného počasí oblékat. Bohužel většině chrtíků oblečky, které seženete běžně v obchodech moc nesedí, ale na internetu seženete pěkné oblečky navržené přímo pro chrty (např. DG Doggear, Designooo, Anubiswear, Vipetky atd.)
  • přepravka do auta / takša na cestování hromadnou doparvou - vybírejte přiměřeně velikosti vašeho pejska v dospělosti. U tašky stačí většinou dálka mezi 40 a 45 cm, ideální jsou celouzavíratelné (nebudete potřebovat košík). U přepravek do auta můžete vybírat z nepřeberného množtví variant plastových a látkových přepravek a klecí, můžete je použít i doma nebo v práci jako pelíšek. Pejsek je tak na ně zvyklý a cestování je pro něj příjemnější.

Hračky

latex-hracky-psi.jpgPro řádný vývoj každého štěněte je potřeba hra. Nejdříve si štěňátko hraje s matkou a se sourozenci, ale při příjezdu do nového domova je třeba, aby měl pejsek na hraní dostatek hraček a samozřejmě, aby si s ním hrál i nový majitel. Chrtíci jsou obvzvláště hravé plemeno, většina si hraje až do stáří!

Většina chrtíků zbožňuje míčky, pískací hračky a samozřejmě plyšáky, které by mohli trhat. Jen pozor, kupujete-li dětské hračky, aby neměly ostré hrany a snadno oddělitelné malé části (třeba očička, nosánky, tykadla apod.), které by mohl chrtík snadno ukousnout a spolknout! Na to je potřeba dát pozor i když kupujete hračky pro děti do tří let. Je spousta hraček pro psy, které vašemu pejskovi jistě budou vyhovovat, moji chrtíci doslova milují i různé kočičí hračky.

11899876_976342432418600_7908431458724640431_n.jpg

Pelíšek

kopie---img_7996.jpgNovému členovi rodiny je dobré vytvořit určité zázemí, kde by si mohl v klidu odpočinout, tedy pelíšek. Ten by měl být umístěn uivntř v domě. Italský chrtík není venkovní plemeno a rozhodně nepatří do kotce ani celoročně na zahradu, i když výběh na zahradu jiste rád uvítá. Pelíšek by měl být na místě běžného dění, aby měl chrtík možnost sledovat každodenní život a být vám nablízku.

Chrtík si stejně většinou později najde své místečko sám (třeba na gauči, nejlépe u topení, aby měl z vyvýšeného místa dobrý výhled a ještě u toho byl v teple), ale ideální jsou pelíšky "spacáčky". Chtíkovi je v nich teplo a má pocit bezpečí, takže pro toto plemeno se jedná o ideální pelíšek. Pelíšek dáte později i do přepravky do auta, když jedete k veterináři , na dostihy, na výstavu nebo kamkoliv jinam a pejsek má stále pocit bezpečí a určitého pohodlí. Zde bych chtěla upozornit, že je dobré pejska na přepravku od mladého věku naučit! V autě je to pro jeho i vaše bezpečí a pokud je někdy do přepravky nutné pejska zavřít, kvůli bezpečnosti nebo ze zdravotních důvodů, nebude z toho mít takový stres. Přepravka ovšem není místo, kde by měl pejsek trávit čas, když nejste doma, ani by v ní neměl trávit více času, než je netbytně nutné!!!!!! Přepravek je na trhu nepřeberné množství, od látkových po plastové, je jen na vás, kterou si vyberete.

dsc_4571.jpg

dsc_1948.jpg

13239046_1129776020408573_2653391406915330483_n.jpg

47380_597640393602984_1544928151_n.jpg

Italáček a ostatní zvířata

Chcete si pořídit chrtíka, ale doma již jedno zvířátko máte? Většinou to není velký problém. Chrtíci se s jinými zvířaty dobře snáší, pokud si na ně zvyknou odmalička. Starší psík pomůže s výchovou a usměrní živou povahu vašeho štěňátka. Někdy můžou nastat problémy, když starší pejsek žárlí na štěně a podobně, ale to se většinou brzy spraví. Vždy je třba dávat velký pozor, aby dospělý psík (obzvláště máte-li velké plemeno) na štěňátko nechtěně nešlápl nebo mu jinak neublížil a u koček samozřejmě na ostré drápky!

 

26001344_10155853039217988_421550225911329383_n.jpg

26056653_325168858000345_95602671_n.jpg

26055608_10155853397807988_696151832163224251_n.jpg