Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Zuby a péče o ně

Trvalý chrup psa

Štěně má 28 mléčných zubů, které začínají růst třetí týden. Dospělý pes má 42 zubů. Výměna mléčného chrupu začíná ve čtvrtém měsíci a bývá ukončena kolem 7-9 měsíců. Nejdříve začínají vypadávat řezáky, pak premoláry. Nejpozději se vyměňují špičáky. A právě jim je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Může se stát, že mléčné špičáky přetrvávají dlouho a vedle nich nebo za nimi již rostou špičáky trvalé. Mléčné mohou bránit jejich růstu a mohou způsobit i špatný skus. Pokud mléčné špičáky zásadně ovlivňují růst trvaléhých špičáků, je lepší nechat mléčné špičáky vytrhnout. Názory veterinářů na tento zákrok se liší, někteří radí vyčkat až do 8 – 9 měsíců. Někdy však už může být pozdě… Trhání zubů se provádí v úplné anestezii a samozřejmě nikdy není příjemné dávat psovi narkózu. Ale dobře provedený zákrok by neměl štěněti nijak ublížit. Většinou ale není nutné se bát a nejlepší je poradit se se svým nebo jiným zkušeným chovatelem nebo veterinárním lékařem. Pokud vidíte, že mléčný špičák leze ven, je zašedlý a výrazně neovlivňuje trvalý špičák, není nutné si dělat velké starosti, první špičáky drží většinou až do vypadnutí velmi pevně (jeden den se zub ani nehne a druhý už visí na kůžičce...).

Výměně zubů je dobře napomoci různými kostičkami, sušenými hrtany, prasečíma ušima a jinými „kousátky“, kterými se štěně zabaví a mléčné zuby se snáze vyviklají. Také velmi pomáhají přetahovací hry s páníčky a psími kamarády.

V době přezubování je také dobré přidávat kalcium (viz krmení).

curaprox3.jpgcur1.jpg

 

 

 

Schéma psích zubů a jejich výměna

  • řezáky - incisivi (I1-I3)
  • špičáky - canini (C)
  • třenové zuby - premoláry (P1-P4)
  • stoličky - moláry (M1, M2 - horní; M1-M4 - dolní)

 


Schéma mléčných a trvalých zubů u psa

 

Mléčné zuby začínají růst kolem tří týdnů věku štěněte. Skládají se symetricky v horní i dolní čelisti ze tří řezáků, jednoho špičáku a tří třenových zubů - premolárů. První třenové zuby a stoličky rostou pouze jako zuby trvalé.

Takto vypadá schéma mléčné dentice, tj. 28 zubů.
Id1,Id2,Id3,Cd,Pd2,Pd3,Pd4
Id1,Id2,Id3,Cd,Pd2,Pd3,Pd4

Mléčné zuby psům vypadávají a mění se za trvalé v období 3 - 7 měsíce věku. Trvalý chrup psa pak obsahuje v horní čelisti tři řezáky, jeden špičák, čtyři třenové zuby - premoláry a dvě stoličky - moláry. V dolní čelisti jsou tři stoličky.

Takto vypadá schéma trvalé dentice, tj.42 zubů.
I1,I2,I3,C,P1,P2,P3,P4,M1,M2
I1,I2,I3,C,P1,P2,P3,P4,M1,M2,M3

 


Prořezávání mléčných zubů a výměna za trvalý chrup

 

Podle výměny chrupu u psa je možné přibližně určit jeho stáří. Vývoj zubů psa je ovlivňován především plemenem, dále ho ovlivňuje výživa psa a péče majitelů o chrup jejich miláčka. U větších plemen dochází k výměně zubů dříve než u plemen malých. Trvalé zuby jsou větší něž zuby mléčné.

Prořezávání mléčných zubů:
3 - 5 týdnů - prořezávají se mléčné špičáky (Cd)
4 - 6 týdnů - prořezávají se mléčné řezáky (Id1 - Id3)
5 - 6 týdnů - prořezávají se mléčné třenové zuby - premoláry (Pd2 - Pd4), první premolár (P1) roste pouze jako trvalý zu

Výměna mléčných zubů za trvalý chrup:
3-5 měsíců - objevují se trvalé řezáky (I1 - I3)
4-5 měsíců - objevují se první třenové zuby (P1) a první stoličky (M1)
5-6 měsíců - objevují se trvalé druhé až čtvrté třenové zuby (P2 - P4) a druhé stoličky (M2)
6-7 měsíců - objevují se třetí stoličky (M3), v tomto věku často nacházíme zdvojené špičáky, tzn. mléčné i trvalé vedle sebe

 

 

Vady chrupu u psů

 

 

Péče o zuby

cur2.jpgTřebaže mladý chrtík má po přezubení krásné zuby, měli byste ho zvykat na pravidelné čištění zubů. Používejte zásadně speciální „psí“ zubní pasty - lidské pasty se musí vypláchnout vodou (pozor i dětské pasty by se měly vyplachovat), psům můžou způsobit vážné zažívací potíže! Výběr past je široký, výborně odstraňují plak i začínající zubní kámen, psům chutnají a nemusí se oplachovat. Kartáčky používám lidské, super jsou od Curaproxu nebo dětský kartáček Perlička :) Na čištění zubů musíme psíka zvykat postupně, s čištěním začínáme hned po přezubení. Zpočátku stačí, když ho vezmete na klín, na kartáček (zpočátku můžeme i na prst, i když štěňátko by mělo být zvyklé na kontrolu chrupu) nanesete trochu pasty, dáte mu přičichnout a uděláte dva tři tahy kartáčkem přes řezáky. Psíka uklidňujeme a chválíme, když se začne vzpínat, s čištěním přestaneme a využijeme další chvilku, kdy je v klidu. Postupně zkoušíme proniknout kartáčkem i dovnitř ke třenovým zubům a stoličkám. Když budeme postupovat po krůčcích a bez nervozity, pejsek si na čištění bez problémů zvykne. Zuby pak čistíme zhruba 2x až 3x týdně. Kromě toho vždy den před výstavou. Pravidelnou údržbou chrupu nejenže předejdeme zubnímu kamenu, zánětům dásní a předčasnému vypadávání zubů, ale navíc psa dobře připravíme na ukazování zubů na výstavách a bonitaci.

hery-cani-tartre-chien-plnene-krokety-300g.jpgKromě čištění je k dispozici nepřeberné množství různých pamlsků (osobně mám výborné skušenosti s Héry Cani Tartre Chien plněné krokety. Dáváme každý den jako pamlsky a ani jeden z pejsků by čištění zubů skoro ani nepotřeboval, ale amozřejmě i čistíme :), které pomáhají udržovat zoubky Vašeho pejska v perfektním stavu a enzymatické zubní pasty, které rozkládají plak a hubí bakterie. Tyto pasty stačí jen rozetřít prstem po zubech, nejlepší efekt ale mají společně s čištěním. Kromě toho psa čištěním připravíte na ukazování zoubků na výstavách.

V poslední době se vyrojilo velké množství různých zázračných prášků, které stačí přidat do krmení nebo sprejů, které nastříkáte do tlamičky. Myslím, že jsou vhodné především, pro chrtíky, kteří se čištění urputně brání a nenechjí si do tlamičky šáhnout, jinak je mnohem lepší a účinnější čištění a u pejsků, kteří čištění zvládají je rozhodně nedoporučuji!

Pokud se chrtíkovi i přes časté čištění vytvoří zubní kámen (hlavně u starších pejsků), velmi snadno jej seškrábnete buď nehtem nebo různými součástěmi manikůry. Samozřejmě je možné i čištění u veterinárního lékaře - buď seškrab nebo čištění ultrazvukem. Obojí se provádí v lehké narkóze, což je velké negativum této procedury. Osobně se držím zásady, když není narkóza nutná, tak jí pejskům dát nenechám a radši budu čistit a čistit :)

Pokud se psovi přece jen začnou kolem 5. roku zuby uvolňovat, je lépe je nechat vytrhnout. Zánět dásní signalizuje červená, nateklá sliznice, nebo naopak již u krajů bílá, krvácivost, nánosy zubního kamene, zašednutí a zčernání u kořene zubu a pach z tlamy. Psa bolí zuby stejně jako člověka. Pokud špatně žere, může to být způsobeno právě problémy se zuby.

02021.jpgc2464a14bad8b3938b1c2d61488f3549--mmf250x250.jpg 7-06941.jpg upload_2012_11_30_15_31_52_50b8c358b87c9_zubni_pasta_pro_psy_perfect_care_90g_kar_1ks_46171.jpeggen__vyr_2508beap.zubni-pasta-pro-psy--100g.jpg