Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Jak psovi zvýšit sebevědomí

Jako člověk i pes má svou psychiku a i jeho psychika ho může zcela zradit. Na jeho psychice se odráží jeho vzhled i chování. Každý správný chovatel, ale i majitel psů by měl poznat, zda je jeho pes v psychické rovnováze. Psychiku psů ovlivňuje mnoho faktorů jako např. Váš postoj k psovi, strava, množství pohybu, práce a zábavy psa, jeho kontakt s jinými zvířaty, životní zkušenosti, atd....

Povaha psa, hlavně některých plemen, je velmi složitá a stačí pár malých chyb a může to vyvolat značné problémy (bázlivost, agresivitu, lhostejnost), myslím si, že jakýkoli pes se dá převychovat, ale záleží na tom, jaký styl převýchovy vyberete, nelze ke všem psům přistupovat stejně, každý pes a každý případ potřebuje podrobné zkoumání příčin jeho chování, zkoumání reakcí při různých situacích a poté teprve samotnou aktivní nápravu chování. Pokud máte doma deprimanta, leckdy musíte začít zcela od začátku, ukázat mu svět jinak a zvednout mu sebevědomí a naučit ho situace zvládat bez stresu.

Zde jsou uvedeny příklady, jak pejskovi zvednout sebevědomí:

vítězství ve hrách pán versus pes - pokud chcete psovi zvýšit sebevědomí, hrajte s ním hry a nechávejte ho vyhrát, řádně ho u toho chvalte, postupně ho zvykejte na hru i s jinými lidmi než jen s Vámi.

vítězství v hrách pes versus pes - v tomto případě psovi také stoupá sebevědomí a dá se říci, že rychleji než se hry s Vámi, ovšem dejte pozor na to, s jakými psy si Váš pes hraje, v případě, že by druhý pes byl nevyrovnaný a nebo si hru pojal moc osobně, mohl by se vůči Vašemu psu zachovat agresivně a v tom okamžiku byste psovi tímto sebevědomí ještě srazili, doporučuji deprimanty vkládat hlavně do her se štěnaty.

sport - sport je výbornou věcí pro prohloubení důvěry pána a psa a taktéž psovi dodává sebevědomí, protože je při svých výsledcích chválen - doporučuji - dostihy, coursing, agility, flyball apod.

výcvik - výcvik funguje na stejné bázi jako sport, opět je pes chválen za své činy, a proto tak psovi sebevědomí stoupá.

procházky - pejsek tak prozkoumává terén a socializuje se, samostatný pohyb v terénu mu také dodá jistou dávku sebevědomí.

ostatní psi - jistě jste si všimli, že pokud je Váš miláček ve psí smečce, chová se jinak, více si věří, je na Vás méně zavislý...a i díky psí smečce se dá pracovat na zvýšení sebevědomí.

páníček - pro psa byste měli být oporou a díky Vám lze pracovat na klidném zvládání stresových situací

Čemu se vyhnout:

  • přehnanému utišování - pokud budete psa utěšovat pokaždé, když bude mít strach, budete ho brát do rukou apod., bude si myslet, že jeho strach je oprávněný a bát se nikdy nepřestane
  • přehnanému nátlaku - na deprimatna nesmíte nikdy přehnaně tlačit, sebevědomí se získává pomalu, ovšem i přehnané ustupování psovi a dopřávání mu hodně času není vždy tím správným přístupem, z čehož vlastně vyplývá, že náprava bázlivce je o velmi individuálním přístupu a jen zkušený výcvikář zvolí správný postup pro daného psa
  • hysterickým projevům, přehnanému trestání, u bázlivých pejsků je nutné se snažit co nejvíce minimalizovat tresty, často si u nich vystačíme pouze s hlasovým trestem