Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Náprava nežádoucího chování

PES SÁM DOMA

Zvykání psa na samotu není otázka jednoho dne, trvá to mnohem déle, nácvik vyžaduje trpělivost, snahu a čas. Je třeba si uvědomit, že každý pes je originál, některý ze psů snáší samotu lépe a zvyknutí na ní je krátkodobá záležitost, některý pes hůře a takový nácvik může trvat opravdu dlouho.

Zde uvádím body, které Vám velice napomohou k tomu, aby si pes na samotu zvykl co nejdříve. Předně však upozorním na to, že problémy se samotou se často vrácí v době, kdy je pes v pubertě.

1) unavení psa - před samotou je psa vhodné unavit, po fyzické či psychické námaze přichází automaticky spánkový útlum, kdy pes usíná ...
2) nevšední hračky - pes by měl mít v dispozici hračky, které jsou ve Vaší přítomnosti tabu - doporučuji psovi vyndat jakékoli hračky pouze když ho vyzíváte ke hře a pokud je pes sám doma, o hračku, kterou má pes k dispozici 24 hodin neprojeví sebemenší zájem a raději se pustí do Vašeho nového gauče :)
3) pamlsky - je možné pejskovi nechat různé druhy pamlsků - vhodnější jsou pamlsky, které déle odolají nátlaku psí tlamy :) - kosti z bůvolí kůže apod. Stejně tak je vhodné psa odměnit při odchodu i příchodu Vaší osoby.
4) rádio, televize - mnoho psů samotu snáší lépe, pokud majitel nechá puštěné rádio, či televizi
5) zamezení zvuku z okolí - doporučuji pozavírat okna, tak doléhá ke psovi méně zvuků, které by ho mohl například rozštěkat

Psa ponechte buď v jedné místnosti, nebo po celém bytě, zaleží na tom, jak myslíte, že pes bude na samotu reagovat, ale většinou se pes cítí lépe, má-li volnost po celém bytě. Pokud má pes destruktivní sklony - ničení věcí, nebojte se zakoupit výstavní klec (musí mít dostatečné rozměry, aby se v ní pejsek mohl volně pohybovat!) a psa zvykat na samotu tam, alespon do doby, než ho jeho destruktivní chování přejde, pokud psa kladně naučíte na danou klec, bude to pro něj jedině dobře - krmení a voda by měla být pouze v kleci.

U Italáčků dbejte na odstranění předmětů, které by jej mohly zranit nebo by je mohl sežrat. Chrtíci jsou velmi zvědaví a vynalézaví :)

Ze začátku psa nechávejte doma samotného třeba jen tři minuty, jen se projděte po chodbě a postupně dobu samoty prodlužujte, pes si tak bude pomalu zvykat.

Ale nezapomeňte na to, že necháváte-li doma psa samotného dlouho a nemá dostatek pohybu a aktivity, může Vám parádně zničit celý byt, proměnit své chování v agresivní a svou poslušnost v neposlušnost. Pes je smečkový tvor a dlouhá samota není nic pro něj...takže pokud máte v plánu psa nechávat dlouho samotného, radši si pořidte kočku.

JAK ZAMEZIT VYSKAKOVÁNÍ ?

Problém se kterým se setkáváme je pro psy přirozená věc, přejatá od vlků. Když se vrátí máma vlčice k doupěti, mladí vlčci ji radostně vítají, poskakují a snaží se dosáhnout na její ústní koutek, dotknout se a olíznout ho. Na tento podnět pak vlčice vyvrhne kořist, kterou ulovila, narychlo spolykala a přinesla v žaludku domů.

Z tohoto chování se vyvíjí rituální pozdrav. Podřízený se snaží - mimo jiného - olíznout koutek výše postavenému.

Pokud váš pes s takto poskakuje, okřiknutím nebo plácnutím se nic nevyřeší. Čím více budeme psa odstrkovat a hubovat, tím více se pes bude snažit nám ten ústní koutek olíznout - a udobřit si Vás.

Může se taky stát, že při odstrkování psa zjistí, že je to pro něj bezva hra - a pak si takhle začne vynucovat pozornost. zcela nevědomky tak učíme psa aby skákal.

Náprava:

  • zůstaňte nehnutě stát a když na Vás začne pes skákat vůbec se neozývejte, dál stůjte a počkejte až se pes uklidní (po nežádoucím chování tak nic nepřijde i odstrkávání je pro psa vytížený cíl). Pokud to nepomůže, otočte se ke psovi zády.
  • až se uklidní hned psa pochvalte
  • pokud začne znova skákat, okamžitě s hlazením přestaňte. Stůjte a dívejte se jinam.
Při vítání se k psovi skloňte, aby neměl důvod na Vás skákat.

Přátelé a návštěvy by se měli chovat stejně, pes se tak po mnoha opakováních tohoto cvičení zlozvyk odnaučí.

JAK TLUMIT KOUSÁNÍ ?

- TOTO CHOVÁNÍ NENÍ VROZENÉ -

Jakmile štěně ve hře kousne, měli by jste rychle a zřetelně reagovat:
  • zakazovací povel - Fuj! - Nesmíš! - Ne!
  • přeruště hru
  • štěně či psa ignorujte a dejte najevo, že o tak drsné hry nemáte zájem.

Je vhodné, od mala navykat psa na hru s hračkou a pokaždé, když si se psem začnete hrát, nenápadně mu vnuťte hračku a jakmile o ní začne mít zájem, velice ho chvalte, takto si pes zvykne a po čase Vám místo snahy prát se s Vaší rukou, bude nosit hračky ...

Nikdy před psem neutíkejte, toto chování by u psa mohlo vyvolat "hru na kořist" a při lovu jsou všechny ohledy stranou, tam je třeba naopak ještě přitvrdit.

Za malou chvíli pak můžete se psem ve hře pokračovat - ale výzva musí přijít od Vás.
Pokud poučíte celou rodinu a budete postupovat důkladně, pes bude používat zuby stále opatrněji a nakonec přestane úplně.