Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Socializace

SOCIALIZACE - STYK S LIDMI

Pokud si pořizujete pejska, jistě myslíte na to, že Váš pes bude muset být schopný v klidu projít městem, aniž by se vrhl po každém člověku, který se přiblíží blíže, než na deset metrů, bude muset umět jezdit MHD, kde se na sebe lidi lepí, či se bude muset nechat pohladit a tolerovat Vaše známé. Je třeba, abyste ho na to již odmalička zvykali, pokud psa s něčím "zapomenete" seznámit, nemůžete po něm poté chtít, aby uměl danou situace vyřešit tak, jak si zrovna přejete. Pes vyhodnocuje své reakce dle svých zkušeností a pokud se s danou věcí či situací zatím nesetkal, může jeho reakce být opravdu jakákoli a pes za takové reakce nenese odpovědnost, pes za sebe vlastně nenese žádnou odpovědnost, za chování psa nese odpovědnost majitel, kdyby si toto lidé uvědomili, předešlo by se hodně problémům.

Obrazek

Výchova společenského pejska

Výchova takového psa musí začít již od štěněcího věku, do tří měsíců by se měl seznámit s lidmi a jejich chováním, snažte se, aby v něm lidé nechali pouze pozitivní zážitek, pokud někdo štěněti v mladí ublíží, je velmi pravděpodobné, že bude mít se stykem s lidmi problém. Je důležité, abyste ho připravili na různé situace s lidmi.

Pro psa, by měl být lidský kontakt a dotek vždy příjemnou věcí a takový kontakt by měl také vyhledávat.

Majitel by na druhou stranu měl psa naučit, kde je únosná hranice jeho vyhledávání kontaktu, některým lidem, obzvláště těm, kteří nikdy pejska neměli, může být pejskovo vyjadřování lásky a nadšení značně nepříjemné, buďme proto dostatečně tolerantní vůči lidem, kteří si potěšení z psí lásky neužívají a nevyhledávají.

SOCIALIZACE - styk s ostatními zvířaty

Kromě důsledného seznámení psa s lidmi a okolím je důležité psa seznámit i s ostatními zvířaty. Nejlepší samozřejmě je, když se s daným zvířetem seznamuje jako malé štěně, ale není nemožné, seznámit s Vašimi zvířaty dospělého psa.

Pes zaujme vůči zvířatům jeden z těchto postojů:

1- lhostejný postoj - zvířata budou psovi ukradená a nebudou ho nijak vzrušovat
2- noví kamarádi - pes se bude se zvířaty chtít kamarádit a hrát si s nimi. Tady ale pozor, k nechtěnému úrazu může dojít velice lehce. Každá hra musí být pod kontrolou majitele a pokud svému psovi v tomto opravdu nevěříte, dávejte na zvíře dobrý pozor a nenechte ho u psa samotné.
3- pod svá křídla - pes vezme zvíře pod svá ochranná křídla a bude se o něj chtít starat - většinou takový postoj zaujímají feny
4- kořist - psa ovládne jeho lovecký pud a bude chtít zvíře lapit, nemusí chtít zvíře lapit s úmyslem ho zabít, ale zranění přijde lehko.
5- nepřítel, sok - pes bude chtít zvířeti úmyslně ublížit, bude na něj žárlit.
 
U postoje 4 a 5 musí každopádně zakročit majitel psa - vůdce smečky a jasně psovi ukázat, že zvíře patří do Vaší smečky a jakákoli projevená agrese je zakázaná. Pes se při důsledném vyjádření majitele naučí zvířata ignorovat a zaujme 1., tedy lhostejný postoj.