Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Výchova psa obecně

ObrazekVýchova je velice důležitý aspekt soužití psa s člověkem, podceněná nebo špatná výchova se vždy později odrazí a leckdy přinese nemalé potíže. Výchova totiž formuje pozdější charakter daného jedince a jeho chování jako celek. S výchovou se musí začít od prvního dne, kdy si psa přivezete domů, zahrnuje sociální návyky, čistotnost, apod ... a neméně důležité je i upevňování hierarchie smečky.

Je třeba si uvědomit, že výchova je dlouhodobý a soustavný proces, je špatné se domnívat, že výchova psa končí jeho dospěním, výchova trvá po celý život psa, ať už zdárně, či nezdárně :)

 

 

SOCIALIZACE - základní sociální návyky

Seznámení psa s okolním světem, velice důležitá fáze! Největší důraz na socializaci je třeba klást na 6-16 týden života psa. Psa je nutné seznámit se vším, s čím se má v životě bezproblémově setkávat, pes vyhodnocuje situace na základě svých zkušeností a upevněných zvyků, proto k správnému vyhodnocení a chování psa je nutné, aby dané zkušenosti získal v co nejútlejším věku a setkávala se s nimi pravidelně, jedno setkání s jízdou v městské hromadné dopravě Vám nezaručí, že pozbytek svého života bude pes bezproblémové zvládat cestu MHD.

ČISTOTA

Čistota psa nebývá problém, pes je inteligentní zvíře, proto se to naučí většinou rychle. Nedělejte z loužiček u štěněte třetí světovou, snažte se ho brát jako lidské dítě, kdyby děti nedostaváli plenky, bylo by to s čistotou mnohem horší, než u pejska, je nutné si uvědomit, že ovládání močových svěračů u psa přichází zhruba na 6 měsíci a ani tak nesmíte podcenit častost venčení. Nejvhodnější je dospělého psa venčit 3-4 denně.

Ale je třeba nezapomenout, že i když bude čistota pejska doma již v pořádku, stále bude exkrementy vylučovat a Vy máte povinnost, exkrementy uklidit. :)

"MANTINELY"

Určení pomyslných mantinelů, které musí pes akceptovat a nesmí je překročit, je nutné. Musíte si stát za svým a neposouvat mantinely jednou tak, podruhé tak, tím nedocílíte vychovaného psa. Velké rozbroje bývají v rodině, pokud je nějaký ze členů například proti tomu, aby pes mohl vlézt na gauč a zakazuje mu to, naproti tomu druhý člen domácnosti psa na gauč tajně pouští, takový rozdíl ve vedení psa mívá leckdy dost špatné následky, ke psovi je třeba zaujmout stejný postoj a opravdu ho dodržovat. Je vždy důležité, aby všichni členy domácnosti psa vychovávali stejně, jedině tak dospějete ke kýženému výsledku. K tomuto tématu také můžeme připsat, návyk správné reakce na zakazovací povely - přerušení nežádoucí činnosti.

POSTAVENÍ VE SMEČCE - HIERARCHIE

Hierarchie smečky musí být jasná hned od začátku, pes si nikdy nesmí myslet, že je výše postavený než člověk (kromě postavení psa a dítěte, podle psí smečky je dítě níž než dospělý jedinec, proto by dítě mělo do určitého věku akceptovat psa, jako autoritu = díky tomu, že lidé se nezajímají o etologii, vzrůstá konfliktů psa s dítětem, jelikož pes podle svého vzorce chování, musí dítě potrestat při pro něj nevhodným chování, štěně, je-li drzé nebo nějak ubližuje dospělému psovi, je ihned nemilosrdně potrestáno, jen u lidského dítěte bývají následky trestu větší, jelikož kůže dítěte není tak odolná jako kožíšek štěněte - což neznamená, že necháte svého psa vychovávat Vaše dítě, na místě ovšem je, snažit se zamezit možným konfliktům mezi psem a dítětem, malé děti nemívají tolik citu a leckdy jsou psi pod rukama malých dětí opravdu týrání), stává se, že v tzv. psí pubertě zhruba od 7 měsíců, se něktěří psi snaží zaútočit na místo vůdce, jestli ovšem nezvládnete svého psa v pubertě, je velmi pravděpodobné, že z něj bude problémový pes, psí psychika totiž dospěje kolem dvou let (jak které plemeno), a tím se Váš miláček často hodně změní, psovi náhle velmi vzroste sebevědomí, což může při i malé známce nedostatečné autority nadělat dost problémů.

Obrazek

Je třeba však brát na vědomí to, že pokud ušlapete psovi povahu jako štěněti, mnoho lidí se bojí, že jim pes přerostě přes hlavu a proto ho tzv. ušlapou, takový pes je poté nesamostatný, často i bez životní jiskry.

DŮSLEDNOST

O tom, že je důslednost velmi důležitá se snad nemusíme přít, důslednost je základem k tomu, mít ovladatelného a spolehlivého psa.

Mnoho lidí výchovu svého psa podceňuje a to hlavně u plemen, které jsou známi svou milostí (např. Labradorský retrívr, Zlatý retrívr), nechají pejska růst, jako dříví v lese a když pejsek dospěje, diví se, že se chová jako tank a vůbec neposlouchá, neuznává je za autoritu a nevidí důvod, proč by měl poslouchat. Každý pes, ať je to Italák či Irský vlkodav, potřebuje správnou a důslednou výchovu a důslednou socializaci a základní výcvik poslušnosti.