Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vady chrupu u psů

Kontrola vad chrupu u psů je důležitá nejen z chovatelského hlediska, kdy některé vady chrupu mohou být vylučujícími vadami zvířete z chovu, ale i z hlediska zdravotního, kdy špatně situovaný zub může:

  • zraňovat dutinu ústní
  • způsobovat nadměrné opotřebení protilehlých zubů
  • vytvářet lepší podmínky pro tvorbu zubního kamene a infekce
  • způsobovat problémy při příjmu potravy

Ne všechny vady lze napravit. Záleží na typu vady, na příčině, zda se jedná o anomálii zubu samotného, či důsledek špatného skusu nebo přímo vady čelistí.

 

 

Nesprávný počet trvalých zubů

 

Polyodoncie, tzv. zdvojení zubů

je stav, kdy se v zubním oblouku nachází více zubů, než je pro daný druh fyziologické.

  • Polyodoncie pravá
    Pokud z jednoho zubního základu vyrůstají zuby dva, jedná se o pravou polyodoncii. Jde pouze o záležitost kosmetickou, která nemá vliv ani na zdraví psa ani na jeho uchovnění. Nejčastěji se setkáváme se zdvojením P1. Je důležité nezaměnit zdvojení trvalých zubů za zadržení mléčných zubů, s čímž se často u chovatelské veřejnosti setkáváme. Z tohoto důvodu je lépe zdvojený trvalý chrup nechat zkontrolovat veterinářem.
  • Polyodoncie nepravá
    Pokud přetrvává mléčný zub i po 7 měsících života, mluvíme o nepravé polyodoncii. K vytržení přetrvávajícího mléčného zubu přistupujeme dle správnosti prořezávání zubu trvalého. Je-li ve správné poloze, pak zub odstraníme až po úplném prořezání.

Oligodoncie, tzv. chudozubost

je stav, kdy se v zubním oblouku nachází méně zubů, než je pro daný druh fyziologické. Rozlišujeme nepravou a pravou, dle toho, zda zub je nebo není založen.

  • Oligodoncie pravá
    je geneticky podmíněná aplázie trvalých zubů, jde o jejich úplnou absenci. Znamená to, že zub není v trvalé dentici vůbec založen. Vyskytuje se především u prvních třenových zubů (P1). Je to zřejmě důsledek šlechtění a domestikace. Aplázie - chybění P1 je ze zdravotního hlediska u psa téměř nepodstatná. Jsou chovatelské kluby, které tuto vadu respektují při uchovnění jedince, u jiných plemen tato vada znamená vyloučení jedince z chovu. Aplázií P1 trpí především plemena krátkolebá, což je způsobeno nedostatkem místa v čelisti. Nezřídka se však setkáváme s aplázií - chyběním P1 i u německého ovčáka, teriérů, dobrmanů, ohařů, ale i kokršpanělů. Aplázie jiných zubů než P1 je méně častá, např. u M3. Aplázie je stav, který se nedá řešit.
  • Oligodoncie nepravá
    je způsobena retencí (zadržením) trvalého zubu. Zub je v dásni založen, pouze nedošlo k jeho prořezání na povrch dásně. Retence bývá podmíněna geneticky nebo traumaticky (úrazem). Při RTG vyšetření čelisti zjistíme, zda je zub založen a v jaké fázi prořezávání se nachází. Pokud je vrchol zubu těsně pod povrchem dásně, je možné jeho prořezávání usnadnit jemnou krouživou masáží dásně s tlakem na vrchol zubu. Pokud je však zub uložen hluboko v čelisti, je konzervativní léčba bez efektu. Možným řešením je operativní zákrok, který spočívá v naříznutí dásně nad neprořezaným zubem. Tento zákrok však nemá vždy požadovaný výsledek.

Posouzení, zda se při chybění zubu jedná o oligodoncii pravou či nepravou, lze provést pouze na základě rentgenologického vyšetření.  Úplnou ztrátu zubu úrazem lze rentgenem prokázat zhruba do 1 měsíce po úrazu.

Typy skusu u psů a vady skusu

Rozeznáváme pět základních typů skusů:

  • Nůžkový skus

U většiny plemen je standartním a žádoucím skusem skus nůžkový, kdy řezáky spodní čelisti těsně přiléhají za řezáky horní čelist.

 

 

  • Klešťový skus

Pokud na sebe hrany řezáků přímo nasedají, jedná se o skus klešťový. Ten vede k předčasnému obroušení a poškození řezáků. Klešťový skus lze pomocí ortodontických metod (rovnátek) převést na nůžkový.

 

  • Předkus

Předkus je stav, kdy je spodní čelist delší než čelist horní. Např. u boxerů je tento skus běžný. U nežádoucího výrazného podkusu je jediným řešením chirurgická terapie spodní čelisti.

 

 

  • Podkus

Podkus je opačný stav, kdy je spodní čelist kratší než horní. Mírný podkus je spíše kosmetickou záležitostí. Pokud zvíře může normálně přijímat potravu a tekutiny, není třeba tento stav řešit. U podkusů několik centimetů velkých je na zvážení řešení chirurgickým zákrokem na spodní čelisti.

  • Nepravidelný skus

Nepravidelným skusem označujeme ostatní vady skusu, např. kombinací podkusu a předkusu - křížový skus, nepravidelný skus při zkřivené čelisti, ostatní chybné postavení zubů.

http://www.vetcentrum.cz/stodulky/lekar/832/vady-chrupu-u-psu